Smakfulla tillbehör till kalkonen
Ska du bjuda på kalkon under jul och nyår? Med dessa goda och enkla recept får du det perfekta tillbehöret till huvudrätten.
Bygg upp ett iögonfallande buffé runt den ståtliga kalkonen och låt det digna av färgglada och läckra sidorätter.
Vi har tagit fram tillbehören som gör helstekt kalkon till en storslagen matupplevelse.
Det bästa med kalkon är att köttet passar till de flesta tillbehör. Vad sägs om att lägga till något utöver det vanliga till denna traditionsenliga rätt?
Tabbouleh
8 personer
Inspireras av smaker från Mellanöstern och servera en fräsch och mättande tabbouleh: En sallad av bulgur med smak av persilja, koriander och mynta.
Bulgur är ett vetekorn som används mycket i Mellanöstern, med en mild nötig smak som gör att den passar till mycket. Prova denna fräscha tabboulehsallad med nektariner, korinter och grön chili.
Det är en färgrik smakbomb som livar upp både matbordet och gommen och passar utmärkt som tillbehör till vinterns ugnsrätter.
Det här behöver du
- 450 g bulgur
- 2 tomater
- 1 gurka
- 2 st rödlökar
- 2 st nektarin eller persika
- 2 st grön chili
- 100 g russin eller korinter
- 2 klyftor pressad vitlök
- 1 knippe bladpersilja
- 4 msk hackad färsk mynta
- 2 msk hackad färsk koriander
- saften från 2 citroner
- 4 tsk flytande honung
- 3 dl virgin olivolja
Så gör du:
- Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Häll av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt. Se till att bulgurriset har svalnat innan du blandar det med resten av ingredienserna.
- Dela tomat och gurka i halvor, skrapa ur och ta bort de mjuka kärnorna. Skär rödlök, tomat och gurka i små tärningar och nektarin i lite större tärningar. Skär grön chili i tunna ringar.
- Finhacka sedan vitlök, mynta, koriander och persilja. Lägg färdigkokt bulgur, de hackade grönsakerna, korinterna och örterna i en skål och blanda väl.
- Smaka av med citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar.
- Låt gärna din tabbouleh stå kallt och dra smak i minst en halvtimme före servering.
Stuffing
8 personer
Om du lagar helstekt kalkon är det vanligt att fylla den med bröd och annat gott, även kallat stuffing. Om du vill servera din stuffing till kalkonen rekommenderar vi att provar denna underbara brödfyllning av rustikt lantbröd med skogschampinjon, salladslök och stjälkselleri. Färska örter och parmesan piggar upp.
Det här behöver du
- 3 st stora ägg
- 3⁄4 st rustikt lantbröd i tärningar
- 200 g skogschampinjoner delade i fyra bitar
- 2 msk smör
- 1 st finhackad lök
- 2 knippe salladslök, tunt skivad
- 4 dl finhackad stjälkselleri
- 2 msk grovt hackad färsk persilja
- 2 msk grovt hackad färsk oregano
- 2 msk grovt hackad färsk salvia
- 2 msk grovt hackad färsk timjan
- 3 klyftor finhackad vitlök
- 2 tsk flingsalt
- 1 tsk nymald peppar
- 1 dl kycklingbuljong
- 50 g grovriven parmesanost
Så gör du:
- Värm ugnen till 220°C. Lägg ut brödtärningar på bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen och torka brödet i ca 15 minuter. Låt sedan svalna på galler.
- Fräs svampen i en stor het stekpanna med smör, ca 5 minuter. Lägg sedan i lök, salladslök, selleri, örter, vitlök, salt och peppar och tillaga tills grönsakerna är mjuka, ca 6-8 minuter.
- Blanda ihop brödtärningarna och grönsaksblandningen i en stor skål. Vispa ihop ägg och buljong i en separat skål och häll över brödblandningen. Strö över parmesan och vänd runt tills det är väl blandat. Tillsätt lite mer buljong om blandningen är torr.
- Lägg blandningen i en välsmord ugnsfast form. Täck över med aluminiumfolie och grädda brödfyllningen mitt i ugnen. Ta bort folien efter ca 30 minuter och tillaga tills du har fått en vacker och gyllenbrun färg, 25-30 minuter.
- Servera din stuffing till helstekt kalkon eller ett saftigt kalkonbröst.
Waldorfsallad
Inspireras av våra norska grannar. Waldorfsallad är en klassiker som ofta serveras till kallskuret i Norge. Den passar också utmärkt som tillbehör till kalkon och annat magert kött, oavsett om det är uppskuret eller helstekt i ugnen.
Det här behöver du
- 6 äpplen
- 5 stjälkar stjälkselleri
- 1 burk konserverad ananas i bitar, liten burk
- 100 g hackade valnötter
- 2,5 dl majonnäs
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,5 citron
- 300 g vindruvor
Så gör du:
- Vispa grädden hårt och blanda den med majonnäs. Skär äpplen, stjälkselleri och ananas i små bitar och vänd ner de skurna ingredienserna tillsammans med valnötter i krämen.
- Smaka av med citron och ananassaft. Lägg salladen i en skål och garnera med några hela valnötter, blå druvor och ett par blad av basilika. Förvara salladen kallt fram till servering.