Läckra desserter till studentmottagning
Låt dig frestas av denna ljuvliga chokladkaka med matchande chokladmuffins till studenten. Servera med lite färska bär och gästerna kommer att älska det!
Chokladmuffins med marängglasyr
Ingredienser till 24 muffins
Chokladmuffins
- 300 g smör
- 3,5 dl vatten
- 6 msk kakaopulver
- 3 st ägg
- 1 burk gräddfil
- 2 tsk bikarbonat
- 7 dl socker
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Marängglasyr
- 4 äggvitor
- 1 krm salt
- 200 g florsocker
- Saften från 2 limefrukter
- 2 droppar röd karamellfärg
- 20 g riven mörk choklad till garnering
Så här gör du:
- Smält smör och häll upp i en skål. Blanda ner övriga ingredienser, mjölet till sist. Vispa ihop till en jämn smet och häll i muffinsformar tills de är 3/4 fulla.
- Grädda muffinsen i 180°C i ca 20 minuter. Kontrollera med en trästicka om de är klara. Stick in stickan i mitten av muffinsen, om det inte fastnar något på stickan är kakan färdig. Låt svalna på galler. Ställ gärna muffinsformarna i en muffinsplåt när du gräddar dem, då håller de formen bättre.
- Kör äggvita på låg hastighet i en matberedare tillsammans med lite salt tills det skummar, florera och öka hastigheten. Vispa till en styv glasyr, ca 5 minuter. Smaka av med limesaft och blanda i karamellfärg till önskad färg.
- Lägg marängglasyr i en spritspåse med rund spets och dekorera muffinsen. Dekorera med lite riven choklad.
Servera gärna med färska bär.
Chokladkaka med hallonfromage
Ingredienser till 12 portioner
Chokladkaka
- 150 g smör
- 1,5 dl vatten
- 3 msk kakaopulver
- 2 st ägg
- 1,5 dl gräddfil
- 1 tsk bikarbonat
- 3,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 3,5 dl vetemjöl
Hallonfromage
- 7 gelatinblad
- 500 g frysta hallon
- 3 dl vispgrädde
- 3 st ägg
- 1 dl socker
Marängglasyr
- 4 äggvitor
- 1 krm salt
- 200 g florsocker
- saft från 2 limefrukter
- 2 droppar röd karamellfärg
Så här gör du:
- Smält smör och häll det i en skål tillsammans med vatten. Rör i kakaopulver, ägg, gräddfil, bikarbonat, socker och salt. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord springform (22 cm) med bakplåtspapper i botten. Grädda i 180°C i 35-40 minuter. Kontrollera med en träpinne om kakan är färdig. Stick in stickan i kakans mitt, om den inte fastnar på stickan är den färdig. Låt svalna på galler.
- Gör hallonfromage. Tina hallon, kör dem snabbt med en stavmixer eller i en food-processor till en mossa. Sila hallonpurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm försiktigt upp hallonpurén i en liten kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen med puré. Rör om tills gelatinet är helt upplöst.
- Vispa grädde i en skål. I en separat skål, vispa ägg och socker poröst. Vänd ner den vispade grädden i äggblandningen och späd försiktigt med hallonpurén i en tunn stråle. Rör om ordentligt så att allt blandas. Ställ fromagen kallt. Rör gärna några gånger i fromagen när den står kallt, så att gelatinet inte lägger sig i botten av skålen.
- Fyll kakan med hallonfromage innan fromagen har stelnat helt. Det gör du genom att först dela chokladbotten i tre delar. Lägg en av delarna på ett fat och sätt ringen till springformen runt kakan. Lägg hälften av fromagen på botten och lägg på nästa botten. Lägg på resten av fromagen och lägg på den sista tårtbotten. Ställ kakan kallt, gärna över natten.
- Kör äggvita på låg hastighet i en matberedare tillsammans med lite salt tills det bildas ett skum, häll i florsockret och öka hastigheten. Vispa till en hård maräng, ca 5 minuter. Smaka av med limesaft och blanda i karamellfärg till önskad färg.
- Bred ut ett tjockt lager maräng över kakan med en spatel eller en tunn stekspade.
Servera gärna kakan med några färska hallon.
- RECEPTEN OCH BILDERNA
- MATPRAT.NO