Tre muffinsrecept för babyshowern

Tre lyse cupcakes med topping og et halvt jordbær på hver

Med lite tårtdekorationer passar dessa läckra muffins utmärkt på en babyshower.

Sötsaker är ett naturligt inslag på en babyshower. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att trolla fram snygga, avancerade kakor för den som inte har så mycket erfarenhet av bakandets gyllene konst.

Där är här muffins kommer in i bilden! De små saftiga kakorna är extremt enkla att göra, och med lite kreativ topping blir de både dekorativa och imponerande på nolltid.

Vi har tagit fram tre läckra muffinsrecept – och ger dig tipsen på hur de blir extra babyshower-vänliga.

Cupcakes med pepparostkräm

Letar du efter en originell och lite mer vuxen smakupplevelse? Då är det här receptet helt rätt!

Det här behöver du till 20 muffins

  • 4 st ägg
  • frön från 1 st vaniljstång
  • 200 g smör
  • 300 g socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl vispgrädde
  • saft och skal från 1⁄2 citron

Pepparostkräm

  • 150 g mjukt smör
  • 250 g siktat florsocker
  • 200 g färskost med peppar
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och rivet skal från 1⁄2 citron

Så här gör du:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Rör ihop smör, socker och vaniljfrön till en luftig konsistens.
  2. Lägg i ett ägg åt gången. Vänd försiktigt ner siktat mjöl och bakpulver i blandningen. Späd med grädde och blanda väl. Avsluta med skal och saft från citron.
  3. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Har du inte muffinsplåt kan du använda dubbla formar för att muffinsen ska hålla formen bättre.
  4. Fördela smeten i formarna och grädda kakorna på 180 °C mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
  5. Gör ostkrämen. Vispa smör och hälften av florsockret ljust och luftigt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät, jämn kräm.
  6. Lägg krämen i en spritspåse och spritsa på muffinsen.

Nygräddade rabarbermuffins

Rabarber har en syrlig och frisk smak som passar utmärkt till söta bakverk.

Det här behöver du till 20 muffins

  • 300 g rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 200 g smör
  • 300 g socker
  • 4 st ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl grädde

Så här gör du:

  1. Tvätta och skala rabarbern. Skär rabarberstjälkarna i 1/2 cm stora bitar och blanda socker med rabarberbitarna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Rör sedan ihop smör, socker och vaniljfrön i en matberedare tills blandningen blir ljusgul och får en luftig och krämig konsistens.
  3. Lägg i ett ägg i taget och rör om ordentligt mellan varje ägg så att smeten skär sig.
  4. Rör ner siktat mjöl och bakpulver i blandningen. Späd sedan med grädde och blanda väl.
  5. Fördela smeten i 20 muffinsformar så att de fyller tre fjärdedelar av formen. Använd gärna en muffinsplåt om du har en sådan – då håller sig dina muffins fina och jämna i formen. Fördela rabarberblandningen ovanpå muffinsen innan du ställer in dem i ugnen.
  6. Grädda muffinsen mitt i ugnen på 180°C i 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Morotsmuffins

Om du gillar morotskaka ska du spana in den här muffinsvarianten.

Det här behöver du till 20 muffins

  • 300 g farinsocker
  • 2 dl neutral olja utan smak
  • 4 st ägg
  • 300 g vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 400 g riven morot

Chokladkräm

  • 300 g vit choklad
  • 200 g rumstempererat smör
  • 200 g florsocker

Så här gör du:

  1. Blanda ihop socker, olja och ägg till en äggblandning. Rör om ordentligt mellan varje ägg du har i smeten och vispa tills blandningen är ljus och krämig.
  2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och bikarbonat i en separat skål och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Vänd till sist ner riven morot i smeten med en slickepott.
  3. Fördela muffinsen i muffinsformar på en plåt och grädda muffinsen på 180°C i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna på ett galler och gör chokladkrämen.
  4. Bryt chokladen i bitar eller hacka den fint. Lägg den i en skål eller bunke och smält chokladen i ett vattenbad. Se till att chokladen inte blir för varm.
  5. Vispa rumstempererat smör och florsocker tills det är lätt fluffigt. Häll den smälta chokladen i smör- och florsockerblandningen och vispa i 5-10 minuter eller tills krämen är ljus och porös.
  6. Lägg glasyren i en spritspåse med spets och spritsa på krämen på muffinsen. Dekorera eventuellt med lite mald kanel.

Så här dekorerar du för en extra twist på babyshowern.

Vill du ge muffinsen en extra babyshower-touch gör du det enkelt med fina kakdekorationer.

Du kommer långt bara med glasyr. Använd en sprits och lite karamellfärg och rita på små motiv som nallansikte, blommor, stjärnor eller hjärtan. Avsluta med strössel på toppen.

Vill du göra något mer kreativt kan du göra en muffinskaka eller en så kallad ”pull apart cupcake”. Det gör du genom att ställa muffinsen intill varandra på en bricka och använda glasyren för att skapa ett större motiv. Klassiska motiv för babyshowers är barnvagn, nalle, elefant, skallra, nappflaska, klänning eller body. Här är det verkligen bara fantasin som sätter gränserna.

För en enklare men ändå lekfull variant kan du sätta små träpinnar med sockertoppar i muffinsen eller fästa namnlappar på pinnarna och använda muffinsen som placeringskort. Sötare än så blir det inte!