5 enkla och fräscha rätter till sommarfesten

Langbord med mat på sommerfest i hagen
Krukke med frisk salat
Salaten kan også serveres i dekorative glasskrukker.

Kökschefen Simon Johannessen tipsar om maten som gör susen när vänner eller kollegor ska samlas runt långbordet och välkomna sommaren.

Varma sommardagar och nätter bjuder på många tillfällen att samlas kring en god måltid. Kökschef Simon Johannessen på Thon Hotels Bergen Airport ser fram emot att lägga undan den tunga maten.

- Förhoppningsvis är det skönt och varmt ute och då vill man ha något lätt och fräscht, menar kocken.

En bra utgångspunkt för en god måltid är alltid färska och säsongsbaserade råvaror. Just därför kanske det kommer som en överraskning att en av sommarklassikerna inte visar sig från sin bästa sida under sommarsolen:

- Skaldjur är faktiskt inte i säsong på sommaren, till skillnad från vad många tror. Även om det upplevs som somrigt med räkor och musslor smakar de absolut bättre på vintern, berättar Johannessen.

Det går dock att få tag på färska skaldjur under sommarhalvåret, men vill du satsa på säsongens bästa råvaror så borde du utgå från det som växer i jorden enligt kocken.

- Sommaren är egentligen lite utmanande på matfronten. Men vi får nöja oss med mycket goda bär, grönsaker, örter och sallader.

Var kreativ med salladen

Om du ska laga en bra och enkel sommarrätt för ett större sällskap rekommenderar Johannessen att satsa på just det som finns i jorden:

- Det är både tryggt och enkelt att laga en god sallad. Då kan man blanda olika färska råvaror i en skål och toppa med en god dressing eller en vinägrett, tipsar Johannessen.

Salladen är perfekt ta-med-mat eftersom den passar ihop med det mesta och kan tillagas i både stora och små portioner. Kocken tipsar dock om att vidga dina vyer lite och vara kreativ när du mixar godsakerna tillsammans:

- Många använder gärna tomat, gurka, sallad och paprika. Men kom ihåg att du också kan använda all slags frukt och bär för att ge salladen lite mer karaktär, råder Johannessen och tillägger:

- Glöm inte en god och syrlig vinägrett! Den gör salladen mycket mer spännande än en vanlig olivolja.

Både delikat och dekorativ

Somriga middagsbord är ofta vackert arrangerade med blommor och färgglada dekorationer. Varför inte låta maten vara en dekoration i sig själv? Kreativitet ger inte bara mer spännande smaker, den kan även bidra till att göra maten ännu mer inbjudande.

- Jag gillar att leka med örter och färska bär för att skapa ett färgspel, säger Johannessen som inte bara hittar dekorativa ingredienser i grönsaksdisken:

- Det finns många ätbara örter och blommor. Bland annat är styvmorsvioler väldigt dekorativa. Och ängssyra, även kallat surblad, växer vilt och är väldigt gott i en sallad. Då skapar du även en lokal känsla och kan berätta för folk att du har plockat delar av salladen själv. Och det är ju alltid kul!

Hender som skåler på sommerfest i hage
Grillet laks med mango- og avokadosalat
Foto: Randi Mari Heimdal

5 rätter till sommarfesten

Johannessen har satt ihop fem recept som du enkelt kan imponera med på sommarens fester.

- De här rätterna är ganska varierande, men gemensamt för dem alla är att de alla är enkla att laga, de passar till mycket och det är något de flesta gillar.

Kål- och äppelslaw-sallad

Det här behöver du

  • 0,5 rödkål
  • 0,5 kål
  • 2 gröna äpplen
  • 5 dl majonnäs
  • 2 dl creme fraiche
  • 0,5 dl Worchestersås
  • 0,5 citron
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Blanda majonnäs, creme fraiche, Worchestersås och saften från citronen. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär kål och äpplen i tunna strimlor.
  3. Blanda ner strimlad kål och äpple och vänd ordentligt tills allt blandas.
  4. Tips! Om du vill kan du lägga rödkålen i kokande vatten i 1 minut för att få en mjukare version. (Personligen tycker kocken att det är jättegott med lite crunch i den här rätten.)

Kyckling BBQ

Det här behöver du

  • 5 dl Heinz ketchup
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl worchestersås
  • 0,5 dl vatten
  • 0,3 dl rökessens
  • 0,5 finhackad chili
  • Lårfilé av kyckling

Så här gör du:

  1. Blanda allt i en kastrull och låt puttra/småkoka i en timme. Smaka av BBQ-såsen med salt, vinäger och socker efter önskemål.
  2. Krydda kycklingen ordentligt med salt och peppar. Stek kycklingen tills den får en fin och gyllene färg.
  3. Riv isär kycklingen (inte skär med kniv) med en gaffel.
  4. Lägg på BBQ-såsen över kycklingen och låt den stå och dra i 15 minuter för att dra till sig all den härliga smaken.

Tips! Önskas en fylligare och kraftigare BBQ kan den reduceras ytterligare som du själv vill.

Potatissallad med chorizo

Det här behöver du

  • 1 kg färskpotatis
  • 500 gram färsk chorizo (fråga efter en som släpper ifrån sig mycket fett)
  • 1 knippe vårlök
  • 3 dl god olivolja
  • 200 gram parmesanost

Så här gör du:

  1. Koka färskpotatis mjuk och dela den i två eller fyra bitar. Skär chorizo i grova tärningar.
  2. Vänd potatis och chorizo i salt, peppar och olja och tillaga i ugnen på 200 grader i 20 minuter – kyl.
  3. Skär salladslöken fint och blanda ner den i salladen. Riv fina flagor av parmesanen och strö över salladen. Häll slutligen över olivolja och nymald svartpeppar.

Tips! Har du varit ute och plockat ramslök så häll i några goda matskedar av det med!

Tips! Se hva du finner i matbutikken din og spør gjerne om råd hvis du har en ferskvaredisk eller spesialforretning på senteret.

Slik gjør du:

Kutt alt opp i passe store biter, typisk salatstørrelse. Bland sammen alt av grønnsaker og kylling.

Ta deretter over en deilig oljedressing. Dette gjør du rett før servering. Heller du på oljen lenge før, er det lett for at grønnsakene blir litt «daffe».

– Jeg tar først litt olivenolje i en kopp, før jeg blander oppi litt smakstilsetning. Dette smaker jeg til før jeg heller over salaten, sier Randi.

Grillet laks med mango- og avokadosalat

Ca. 2 porsjoner

Dette trenger du

  • 1 stk stor mango
  • 1 stk stor avokado
  • 1 boks cherrytomater
  • Olje og ønsket krydder til marinade
  • Koriander (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Mariner først laksen, og la det ligge ca. 20-30 min. Randi synes det er godt med bare olje og litt tacokrydder på den.
  2. Kutt mango og avokado i passe store biter, og bland sammen. Kutt opp litt koriander, etter smak, og bland den i. Del cherrytomatene i to.
  3. Mens salaten står og godgjør seg, legger du laksen på grillen. Grill på hver side til den får fine grillmerker, ca. 5-8 min på hver side.
  4. Legg laksen bort på indirekte varme til den er gjennomstekt.

Server deretter grillet laks oppå en fin porsjon salat, bon appetitt!

Bord dekket med grillspyd, maiskolber og diverse grillmat
Grillet kylling med brokkolisalat
Foto: Randi Mari Heimdal

Krämig majspuré

Det här behöver du

  • 1 liter majskorn
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 500 g smör

Så här gör du:

  1. Bryn majskornen en stund i lite av smöret tills de får en djupare gul färg, ca 3-4 minuter.
  2. Tillsätt vitt vin och reducera tills det mesta har av vätskan har avdunstat.
  3. Tillsätt grädde, kycklingbuljong och resten av smöret och koka upp. Låt puttra i 15 minuter.
  4. Mixa till en mjuk och fin konsistens.

Tips! Den här rätten kan serveras både varm och kall.

Mozzarellaboller og cherrytomater i en skål
Pastasalat
Foto: Randi Mari Heimdal
Kylling og kremet pasta
Foto: Randi Mari Heimdal

Färgglad tomatsallad

Det här behöver du

  • 2 kg körsbärstomater och andra tomater i alla varianter och färger
  • 1 knippe bladpersilja, dragon och körvel
  • 1 förpackning rucola
  • 500 g mozzarella
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl balsamvinäger
  • 1 dl hallonvinäger
  • 2 msk socker

Så här gör du:

  1. Dela körsbärstomater i halvor och de större tomaterna i tärningar eller klyftor. Ju fler färger och varianter, desto finare blir tomatsalladen.
  2. Hacka örter grovt och blanda med ruccola. Blanda ner i tomaterna.
  3. Sockret löses upp i balsamvinäger, hallonvinäger och olivolja.
  4. Vänd ner och riv färsk fetaost eller mozzarella.

Tips! Här kan du variera din sallad. Vill du ha ett mer asiatiskt förhållningssätt kan du lägga till koriander och byta ut balsamico mot söt och salt soja.

Kylling og kremet pasta

ca. 2-3 porsjoner

– Til de sommerdagene man heller vil være inne, er dette en vinner, sier Heidi.

Dette trenger du:

  • 450 g kylling
  • 250 g pasta (Gjerne tagliatelle)
  • 3 dl kremfløte
  • Ca 200 g bacon
  • 1 stk løk
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Kutt kyllingen opp i biter og stek med salt og pepper. Sett deretter til sides.
  2. Kutt bacon i små biter og stek.
  3. Kutt soppen i to, og deretter i skiver før den blir stekt sammen med løken.
  4. Kok opp pasta. Hell av nesten alt av pastavannet. Sett dette til sides.
  5. Hell fløte oppi sammen med pastaen. Ta også kyllingen, baconet, løken og bland dette sammen. Kok dette opp, og smak til med salt og pepper.
  6. Hvis du synes det blir litt tørt, tar du gjerne oppi litt av pastavannet igjen.

Server gjerne med focaccia til.