3 ingredienser till en god påskfrukost

Flatlay med påskemat
Speilegg med bacon formet som en kanin
Bord dekket med egg i pastellfarger
Egg er alltid en sikker vinner på påskefrokosten.
Flere pannekaker formet som en kanin bakfra
Amerikanske pannekaker er perfekt til å lage ulike figurer, for eksempel en påskehare.
Pannekake formet som høne til frokost

Frukosten är dagens viktigaste måltid. Med dessa tre ingredienser blir påsklunchen en stor succé.

En bra frukost sätter standarden för resten av dagen, och i påsk är det extra kul att fixa en mysig frukost för de du håller av . Du kan inte bara fylla bordet med massa god mat, du kan även dekorera i härliga pastellfärger och ägg i alla varianter.

Påskfrukost med det lilla extra

För att lyckas med frukosten är det bra att avsätta gott om tid för att laga frukosten och inte minst för att njuta av den och varandras sällskap. Sätt prägel på atmosfären genom att sätta på lugn musik och tända ljus. Om ni har en brasa kan du elda i den också. Dekorera bordet med påskpynt och gör det möjligt att njuta av frukosten i flera timmar. Vardagslyx när den är som bäst.

Om du känner någon som är ensam i påsk eller om som du vill tillbringa mer tid tillsammans med, är påsken en ypperlig anledning av bjuda in till påskfrukost.

Nedan listas tre ingredienser som gör påskfrukosten till en succé:

1. Ägg

Det blir ingen riktig påskfrukost utan ägg. Visste du förresten att vi äter dubbelt så mycket ägg i påsk som vi gör om året. Påsken är vanligtvis ett pastellfärgat ägg. För att lyckas måste du använda karamellfärg i vattnet du kokar äggen i. Ju mer karamellfärg du har i vattnet, desto starkare färg kommer äggen att få. Se därför till att inte ta för mycket karamellfärg om du vill ha pastellfärgade ägg.

Har du små barn runt bordet rekommenderar vi att du gör stekta ägg i form av en påskhare. Använd baconstrimlor som öron, blåbär eller annan frukt som ögon och ost som morrhår – voilà, du har en perfekt frukost för de minsta!

Andra saker du kan laga med ägg:

  • Fattiga riddare
  • Äggröra
  • Omelett

2. Pannkakor

Pannkakor är en vinnare hos de flesta – stora som små. Eftersom det inte är det vanligaste frukostinslaget kan det vara extra kul att servera det på påsken. Gör du amerikanska pannkakor är det lätt att vara kreativ. De här pannkakorna är nämligen tjockare än vanliga pannkakor och därför enklare att forma som du vill. Vad sägs om att göra en påskhare sedd bakifrån som på bilden? Du kan också prova en enkel påskkyckling med frukt som dekoration.

Bagels med egg og avokado
Bagel med egg og avokado. Bilde: Matprat.no
Brød formet som en kanin
Lag rundstykker formet som en påskehare og server med ditt favorittpålegg.
Brød med egg i midten
Server eggebrød til påskefrokosten. Bilde: Matprat.no

3. Bakverk

Det finns inte mycket som slår rykande färskt bröd eller varma frallor till frukost. Servera med allas favoritpålägg i ett generöst urval. För det lilla extra kan du imponera med att servera hemlagade frallor formade som små söta harar. Eller varför inte göra bagels med avokado och ägg enligt receptet nedan.

Ingredienser

  • 1 st bagel
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 st ägg
  • 0,5 avokado
  • 10 g babyspenat
  • 1⁄4 tsk grovmalen peppar

Så här gör du:

  1. Dela en bagel i två halvor. Lägg den delade bageln med snittytan nedåt i en medelvarm stekpanna med smör.
  2. Knäck ett ägg i hålet på locket och låt det gräddas tills äggvitan har blivit vit. När botten på bageln har fått en gyllene fin färg tar du ut den ur stekpannan och lägger den på en tallrik.
  3. Skär avokadon i tunna skivor. Lägg babyspenat på bagelbotten, lägg på avokadoskivorna och toppa med bagellocket när ägget är färdiggräddat. Lägg gärna lite nymald peppar ovanpå.
Tips! Se till att hålet på locket kan vara tillräckligt stort för att rymma ett ägg. Om hålet är litet, använd en liten spetsig kniv och skär det lite större.

Är du hellre sugen på en annan variant är äggbröd ett bra alternativ. Äggbröd är luftiga och härliga småbröd med ägg, inspirerade av Gyeranppang som är koreanska äggbröd. De är både salta och söta och kommer garanterat att lyfta påskfrukosten.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver eller citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk socker
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg till smeten
  • 1 msk smör till formarna
  • 6 st ägg
  • 1,5 dl färdigriven ost
  • 2 msk färska örter
  • smaka av med lite salt och peppar

Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Smält smör.
  3. Häll mjöl, bakpulver, vaniljsocker och socker i en skål. Tillsätt mjölk och smält smör. Vispa ner ägg och rör ihop allt till en tjock och klumpfri smet.
  4. Smörj en stor muffinsplåt ordentligt. Lägg i lite mer än en matsked smet i botten. Knäck ett ägg i varje form och täck med resten av smeten.
  5. Strö över riven ost och lite färska örter. Toppa med salt och peppar efter smak. Grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills ägget har satt sig.

Tips! Har du inte några stora muffinsformar? Du kan också baka äggbröd i brödformar, men då kommer tillagningstiden att variera beroende på formens storlek.

Recepten är hämtade från Matprat.no