Mat till födelsedagsfesten

Grillspyd med kjøttboller og grønn paprika på et sølvfat
Grillspyd med kjøttboller og grønn paprika på et sølvfat

Många vill säga att god mat är något av det viktigaste när man ska ordna fest. Vi har samlat några tips som gör det lättare att planera din födelsedagsfest.

Kallbord, buffé eller tapas – kärt barn har många namn. Den här typen av mat är perfekt att servera när du ska ordna födelsedagskalas – oavsett om jubilaren fyller 18, 30 eller 50 år.

För att imponera extra mycket kan du servera rätter som upplevs som avancerade och gärna tidskrävande – men som i verkligheten är lekande lätta att laga.

Tricket är att servera mat som till stor del kan förberedas i förväg så att du kan ta emot gästerna med vilopuls. Har du ont om tid är det också tillåtet att fuska genom att köpa några färdiglagade rätter.

Hur beräknar du mängden?

Det kan vara svårt att beräkna mat till många, eftersom det ofta beror på om gästerna är små eller stora i maten. En bra regel är att räkna med cirka 500 gram mat per person, varav cirka hälften är kött eller fisk.

Om du har bjudit många äldre och barn till festen kan du räkna med att lite mindre mat går åt. Men kom ihåg – om du lagar lätt mat kommer gästerna att äta extra mycket.

När gästlistan innehåller fler än 10 ...

... är det viktigt att vara realistisk när du planerar. För att du ska kunna genomföra ditt värdskap på bästa sätt är det bra att servera rätter du kan tillaga innan gästerna anländer.

Det är också viktigt att tänka på att du serverar mat som är lätt att äta stående. Du vill inte att gästerna ska stå med kurrande magar i väntan på att stolarna ska bli lediga.

Det är också en god idé att servera ett brett urval så att alla hittar något de kan äta – även om de föredrar glutenfria och köttfria rätter.

Grillspett

Vi deklarerar därför grillspett som födelsedagsfestens ultimata vinnare.

De kan ätas stående, förberedas i förväg – och med de här recepten kommer du dessutom att imponera stort. Allt stämmer.

Heta köttbullar med yoghurt

Servera de goda lammbullarna på spett med paprika eller andra saftiga grönsaker. Avnjuts allra bäst i kombination med yoghurtdressing och grillad citron.

  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Tid: 20-40 min

Det här behöver du

  • 400 g lammfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 schalottenlök
  • 1 st ägg
  • 2 st finhackad röd chili
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olja till pensling
  • 2 st gröna paprikor
  • 8 st grillspett

Till yoghurtdressingen

  • 1 bägare naturell yoghurt
  • 4 msk finhackad färsk mynta
  • ca 1 msk citronsaft

Så här gör du:

Receptet ger cirka 24 köttbullar.

  1. Skala lök och chili, hacka dem fint. Lägg den finhackade löken och chilin i en skål tillsammans med köttfärs, ströbröd, ägg och kryddor. Blanda ingredienserna väl tills du har en slät deg. Forma små köttbullar i handen med hjälp av en fuktad tesked. Lägg bullarna på en tallrik med plastfolie, då blir det lättare att plocka upp dem när de ska träs på spett.
  2. Skala paprikan och skär den i lagom stora bitar. Trä köttbullar och paprika på spett. Pensla köttbullarna med lite olja och lägg dem på grillen. Vänd spetten ofta och grilla tills köttbullarna har fått en jämn och fin färg runt om.
  3. Blanda ihop yoghurt och finhackad mynta, smaka av med citronsaft, salt och peppar.

OBS! Använder du träspett? Kom ihåg att blötlägga spetten i 20-30 minuter, så att de inte fattar eld under grillningen.

Grillspyd med kamskjell og appelsin i en ildfast form

Grillspett med kammusslor och apelsin

Saftigt, saftigare, grillspett med kammusslor och apelsin. Med denna farligt goda kombination får milda och söta kammusslor möta friska och ljuvliga apelsiner. Mums!

  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Tid: 20-40 min

Det här behöver du

  • 12 kammusslor
  • 1 msk flytande honung
  • 1 apelsin
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk olja

Så här gör du:

  1. Lägg grillspett i trä i vatten
  2. Tina kammusslorna om de är frysta och ta bort det hårda muskelfästet som sitter på snäckskalsmuskeln.
  3. Dela apelsinen i två delar och därefter i fyra delar. Dela upp tre av bitarna i lika många bitar som antalet kammusslor.
  4. Pressa saften från den sista apelsinbiten i en skål och blanda i honung och riven ingefära. Ställ åt sidan.
  5. Trä kammusslor och apelsin varannan gång på grillspett, pensla med lite olja och krydda med lite salt och peppar
  6. Grilla spetten över hög värme i 1 minut på varje sida. Lyft av dem från värmen och pensla dem med marinaden.
  7. Servera genast och droppa över resten av marinaden.
  8. Kammusslor ska ha kort värmebehandling, annars blir de torra och hårda. De kan gärna vara lite råa i mitten.
Grillspyd med grillet sopp på hvitt fat med urter rundt
Grillspyd med grillet sopp på hvitt fat med urter rundt
Grillspyd med grillet sopp på hvitt fat med urter rundt
Kyllingsatay-spyd med peanøttsaus ved siden på trefjøl

Grillspett med svamp

Marinerad svamp är underskattad! Marinerad i balsamvinäger och soja är detta en garanterad succé.

  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Tid: 20-40 min

Det här behöver du

  • 500 g färska champinjoner eller aromsvampar
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 1⁄2 msk soja eller tamari
  • 4 klyftor, finhackad vitlök
  • 2 tsk finhackad färsk timjan
  • 2 msk olivolja

Så här gör du:

  1. Lägg grillspett i trä i vatten
  2. Dela stora svampar i två delar och borsta bort eventuella jordrester. Lägg all svamp i en skål.
  3. Rör ihop balsamvinäger, sojasås, finhackad vitlök, timjan och olivolja. Gnid försiktigt in svampen med blandningen.
  4. Trä svampen på spett och grilla spetten i 3-4 minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Sataymarinerad skinkstek

Folkets favorit! Servera satayspett med fläskstek marinerad med en härlig jordnötssås.

  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Tid: Mindre än 20 minuter

Det här behöver du

  • 4 skinkbiffar à ca 200 g
  • 1 burk jordnötssmör
  • 3 msk mörk sojasås
  • 2 limefrukter
  • 0,5 hackad färsk röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl lätt kokosmjölk
  • 2 msk färsk koriander
  • 2 msk sesamfrön

Så här gör du:

  1. Lägg jordnötssmör, sojasås, limejuice, chili, vitlöksklyftor och kokosmjölk i en matberedare och mixa till en puré.
  2. Skär skinkstek i lagom stora bitar och trä på spett. Marinera grillspetten med lite av jordnötssåsen.
  3. Grilla spetten några minuter på varje sida tills de har fått fin färg.
  4. Servera med färsk koriander, sesamfrön och jordnötssås.