Mat till barnkalaset
Trött på den traditionella födelsedagsmaten? Vi ger dig tips på rolig mat att servera när du ska arrangera barnkalas.
Det är självklart helt okej att servera både bullar och korvar på barnkalaset, men vill du ha andra alternativ har vi samlat några förslag på vad du kan servera.
Pitapizza
Hemlagad pitapizza passar allra bäst på barnkalas med färre gäster. Då kan nämligen barnen vara med och laga mat.
Ställ fram en rad läckra fyllningar – som köttfärs, lök, skinka, tomat, paprika och naturligtvis massor av ost! Dela pitabrödet i två delar, bred på tomatsås och lämna resten till barnen.
Fruktspett
Fruktspett är enkelt att göra och kan serveras som det är eller som ett alternativ på kakbordet.
Skär valfri frukt i bitar som ananas och vattenmelon. Du kan också använda jordgubbar, hallon och druvor. Trä frukten på träpinnar och lägg upp dem snyggt på ett fat.
Mangosmoothie
- 1 banan
- 2 dl apelsinjuice
- 2 dl fryst mango i bitar
- 1 ägg
Så gör du
- Lägg banan, apelsinjuice, mango och ägg i en mixer eller smoothiemaskin.
- Kör allt till en jämn och smidig smoothie och servera.
Tips! Du kan också använda färsk mango i smoothien. För att få den riktigt kall kan du tillsätta några isbitar tillsammans med övriga ingredienser.
Pizzasnurrar
Fyllning
- 400 g köttfärs
- 4 msk olja
- 1 hackad lök
- 2 klyftor, finhackad vitlök
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- ca 1 dl vatten
- 0,5 kruka färsk basilika
- 5 dl riven vitost
Pizzadeg
- 0,5 pkt färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 2 msk olja
- ca 7 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
Så gör du
- Rör ut jästen i vatten och tillsätt olja, mjöl och salt. Knåda degen väl och låt den jäsa till dubbel storlek.
- Gör köttfärssås: Bryn köttfärsen i oljan på hög värme i två omgångar. Lägg tillbaka all köttfärs i stekpannan. Tillsätt lök, vitlök, tomater, tomatpuré, salt, peppar och vatten. Låt såsen sjuda i cirka 10 minuter tills den tjocknar. Strö över basilika. Låt såsen svalna tills degen är färdigjäst.
- Kavla degen på en bakplåt till en avlång fyrkant, ca 30x50 cm. Bred ut köttfärssåsen och rulla ihop degen till en korv.
- Skär den i cirka 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över ost och eventuellt lite extra fyllning, t ex paprika och ananas.
- Låt pizzasnurrarna vila i cirka 10 minuter. Grädda på 225°C i ca 15 minuter.
- Servera gärna snurrorna med lite grönsallad.