Enkla chokladkakor till barnkalaset

Fat med biter av sjokoladekaker

Chokladkaka är sällan fel att servera på barnkalas – och gör du lite extra av pyntet kan samma recept bli till flera kakor. Vi visar hur du gör.

Barnens bästa chokladkaka

  • 300 g smör
  • 3,5 dl vatten
  • 6 msk kakaopulver
  • 3 ägg
  • 1 bägare med gräddfil
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Glasyr

  • 200 g rumstempererat smör
  • 5 dl florsocker
  • 2 msk kakaopulver
  • 3 msk kaffe

Så gör du

  1. Smält smör och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet till sist.
  2. Smörj en liten långpanna, ca 25x35 cm. Klä sedan pannan med bakplåtspapper. Häll smeten i pannan.
  3. Grädda kakan i 180 °C i 30-40 minuter, på nedersta falsen. Kontrollera att kakan är färdig med en trästicka. Stick in stickan i kakans mitt, om den inte fastnar tills stickan är färdig. Låt kakan svalna på galler.
  4. Blanda ihop smör, florsocker, kakao och kaffe till en glasyr. Smörj eller spritsa glasyren på kakan när den är kall.
Sjokoladekake i langpanne med melis formet som et spindelvev
Fat med fire browniesbiter stablet oppå hverandre

Spindelkaka

  • 300 g smör
  • 3,5 dl vatten
  • 6 msk kakaopulver
  • 3 ägg
  • 1 bägare med gräddfil
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl

Glasyr

  • 500 g florsocker
  • ca 2 msk vatten
  • 1⁄4 tsk svart karamellfärg

Så gör du

  1. Smält smör och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet till sist.
  2. Smörj en liten långpanna, ca 25x35 cm. Klä sedan pannan med bakplåtspapper. Häll smeten i pannan.
  3. Grädda kakan i 180 °C i 30-40 minuter, på nedersta falsen. Kontrollera att kakan är färdig med en trästicka. Stick in stickan i kakans mitt, om den inte fastnar tills stickan är färdig. Ställ formen på ett galler och låt kakan svalna.
  4. Blanda florsockerglasyren. Häll så mycket vatten i florsockret att glasyren blir tillräckligt flytande för att fördelas ut på kakan, men fortfarande inte rinner rakt av. Ta av lite glasyr och lägg den i en liten spritspåse. Blanda svart karamellfärg i resten av glasyren.
  5. Ställ kakan på en serveringsbricka och skär eventuellt av kakans kanter. Bred ut den svarta florsockerglasyren över kakan. Rita sedan en spiral med den vita florsockret, börja i mitten av kakan och jobba dig utåt. Dra försiktigt ut kniven från kakans mitt mot alla sidor med en spetsig kniv. Dra sedan kniven från yttre till inre mellan strecken så att det bildar ett mönster som liknar spindelväv.

Brownies

  • 6 dl socker
  • 8 msk kakaopulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 300 g smör
  • 4 st ägg

Så här gör du

  1. Blanda allt det torra i en bunke.
  2. Smält smör i en liten kastrull och tillsätt smöret i blandningen.
  3. Lägg i ägg och rör ihop ordentligt.
  4. Smörj en liten långpanna, ca 25x35 cm. Klä sedan pannan med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan och stryk ut den. Du kan också halvera receptet och grädda kakan i en springform med 24-26 cm i diameter.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen på 150-160°C i ca 30 minuter.
  6. Tänk på att: Ugnar varierar ofta i temperatur, kontrollera därför mot slutet av tillagningstiden, om kakan närmar sig färdigt. Kakan ska vara lite kladdig och seg.
  7. Låt kakan svalna helt och skär den i bitar. Servera gärna kakan med färska hallon, en halloncoulis eller lite florsocker. En iskaffe eller ett glas kall mjölk smakar också gott till.

Bilderna och recepten är från Matprat.